Fo Shizzle!

Och som en eloge till att Snoop inte greps för narkotikabrott under sitt senaste besök i Stockholm kommer ett litet inlägg om historiken bakom utrycket – Fo shizzle!

Något som glödjer mig är att åtminstonde någon greps kring hans besök. Lazee som var tänkt att vara förband åt Snoop dök inte upp över huvudet taget, han hade åkt fast i en razzia.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Fo Shizzle! (=sådetså!)

Snoop Dogg och Jay-Z är i många ögon de som introducerade begreppet -izzle. För er som bott under en sten sedan 1995 så har en hel våg av -izzle begrepp sköljt över oss. Fo'Shizzle! (=sådetså!).

Vart härstammar då detta ghettouttryck som i folkmun kallas Snoop Speak's?

Det finns en del teorier och jag orkar inte ta upp alla nu eftersom jag har lunch om 17 minuter. Enligt vissa använde karnevalmänniskor redan på sin tid detta begrepp. De satte då -iz efter varje vokal. Vi kan alltså konstatera att carnys inte hade något ghetto-skäl att använda -iz så därför skiter vi i dem nu och går vidare.

I början av 2000-talet fick Snoop Dogg och Jay-Z oförtjänt cred eftersom de i våra ögon är de som lyft fram -izzle och överexponerat begreppet genom att i sina låtar gå vilse i någon form av -izzle, dizzle vwhataizzel....

Vem kan då vara izzle-fadern? Kan det vara Frankie Smith som 1981 hade hit singeln "The Double Dutch Bus". Bryggan i sången består av ett flertal användingar såsom gizzirl, whizzat, mizzove och wizzay (orden betyder tjej, what, move och väg) Go figure!

Redan 1981 släppte Frankie Smith en låt "Slang Thang (Slizang Thizang)" som faktiskt la reglerna för detta språk. En notis är att Snoop Dogg samplade Frankie Smiths's version av "The Double-Dutch Bus" i sången "Snoop Dogg".

Vill vi grotta ned oss totalt kan vi kliva två rejäla steg bakåt, redan 1966 användes -zz, då av The Iceman i låten "(My Girl) She's a Fox". I den låten hör man Jimi Hendrix på gitarr. Låten avlsutas med Iceman som sjunger "She's a fizzox" ett flertal gånger.

Det finns flera årtal som 1985 med låten "Roxanne Roxanne" av UTFO med meningar som "The izzi is the grizzeat Kizzanizzo". Men det hinner jag inte utveckla då jag har lunch om 4 minuter.

Rapparen E-40 introducerade sedan begreppet -eezy 1996 i albumet "Tha Hall Of Game". I låten "Rappers Ball "hör man bland annat "We off the heezy fo'sheezy".

Vi kan även pricka av 1991 0ch 1993 på listan, med betoning på 1993 då rapparen Seagram spelar in "Straight Mobbin", en låt som nästintill enbart består av izz och izzle ord.

Då till Snoop. Redan 1992 kunde man höra dessa begrepp i Dr. Dre's album "The Chronic", förövrigt ett av de bästa album som någonsin gjorts (reds. anm). Man hör begreppen i låten "The Chronic (Intro)", det tar sedan ett par år innan man hör något mer från Snoop och då i singeln "Snoop Dogg (What's My Name, Part 2)". Några exempel från låten är bla "That crazy 40 year old still lives in his mother's hizzouse", "Well if that kid can't swim...well she bound to drizzown!".

Trots denna massiva historik blev -izz inte populärt förrän Jay-Z släppte låten "Izzo (H.O.V.A)" 2001. Tillslut kom den dagen då Snoop Dogg proklamerade att han var trött på Snoop Speak och hade missbrukat begreppen. 2005 använde Snoop Dogg -izzle begreppen i en Chrystlerreklam.

Nu luncizzle!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0